Fire udenlandske rengøringsfolk er sigtet for at arbejde ulovligt på Københavns Universitet. Men universitetets ledelse vil ikke granske, om der er betalt skat af udført rengøringsarbejde. Arkivfoto.

Universitet skærper kontrol med rengøringsselskab

Politiet sigter flere udlændinge for illegalt arbejde på Københavns Universitet. Og nu vil universitetet stramme op over for rengøringsleverandøren Forenede Service, som fremover skal stille med lister over ansatte og kvitteringer for indbetalt skat.

19. marts i år anholdt politiet ni rengøringsfolk fra Forenede Service på Københavns Universitet. Og nu stiller Danmarks største universitet krav om, at rengøringsleverandøren for fremtiden leverer ekstra oplysninger om de ansatte.

Det oplyser vicedirektøren på Københavns Universitet, Antonino Castrone, til Fagbladet 3F.

- Vi har aftalt, at universitetet får en kvartalsmæssig oversigt over, hvem der arbejder for os. Oversigten rummer en kopi af arbejdstilladelser og kvitteringer for e-indkomst, så vi kan se, at der er blevet betalt skat af lønnen fra Forenede Service, siger Antonino Castrone, der er fortrøstningsfuld med hensyn til det fremadrettede samarbejde med Forenede Service.

Fulgte ikke SKATs råd

Siden april 2011 har SKAT givet gode råd til, hvordan virksomheder og offentlige institutioner, som for eksempel Københavns Universitet, kan sikre sig imod sort og illegalt arbejde. Nu er ledelsen på universitetet blevet opmærksom på SKATs anbefalinger, oplyser Antonino Castrone.

Men Københavns Universitet vil ikke kræve, at Forenede Service fremlægger bevis for, at udenlandske rengøringsfolk har betalt skat af lønnen for det allerede udførte arbejde på den offentlige institution.  

- Vi har fået en tilbagemelding fra Forenede Service om, at alle regler er overholdt. Det indtryk, vi har fået af Forenede Service i den her sag, er meget betryggende, siger han og fortsætter:

- Vi har ikke mistanke om, at der ikke er betalt skat af lønnen udbetalt af Forenede Service. Vi har ikke bedt om at se kvitteringer for, at der er betalt skat af lønnen bagudrettet. Vi har ikke planer om at gøre det.

Forenede: Der er ingen sag

Omfattende skattesnyd

67 ud af 240 rengøringsmedarbejdere havde rod i papirerne, da de blev kontrolleret af SKAT i 2011.
Det fremgår af en ny opgørelse, som skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) har sendt til Folketingets Skatteudvalg. Problemerne med snyd på rengøringsområdet har stået på i flere år, oplyser ministeren.
"Erfaringerne er, at udeholdt omsætning, kædesvig, social dumping samt brug af sort eller illegal arbejdskraft er et væsentligt problem i rengøringsbranchen," skriver Thor Möger Pedersen til skatteudvalget.

Politiet har opretholdt sigtelser mod fire af de ni anholdte udlændinge fra aktionen. Sigtelserne går på personelfalsk eller ulovligt ophold og arbejde i Danmark, oplyser lederen af Udlændingekontrolgruppen under Københavns Politi, Kjeld Farcinsen. En af de sigtede har allerede erkendt sig skyldig, oplyser vicepolitikommissæren.

Kjeld Farcinsen, vurderer, at Forenede Service havde foretaget en grundig kontrol af de medarbejdere, som blev afsløret under politiaktionen. Og at virksomheden ikke havde en chance for at gennemskue, at ansatte arbejdede under falsk identitet. Danmarks næststørste rengøringsselskab vil derfor formentlig ikke blive sigtet i de aktuelle sager.

Koncernchefen hos Forenede, Peer C. Krogh, siger, at Fagbladet 3F ikke skal blande sig i sagen, da den ikke har noget med 3Fs overenskomst at gøre.

- Det her en sag mellem mig og kunden. Og der er ingen sag, siger Peer C. Krogh.


Sidst ændret: 04. April 2012 11:05

Fakta

Knaldet flere gange Ansatte hos Forenede Service eller underleverandører til rengøringsselskabet er flere gange taget i sort eller illegalt arbejde inden for det seneste halvandet års tid:
- Marts 2012: Fire udlændinge sigtet for illegalt arbejde efter politiaktion på Københavns Universitet.
- Januar 2012: Fire afrikanere sigtet for ulovligt arbejde efter razzia hos Berlingske Media.
- August 2011: Razzia på skoler og institutioner i Nordsjælland, hvor 9 ud af 20 arbejdede sort. Flere af dem var ansat hos underleverandør til Forenede Service.
- Oktober 2010: Helsingør Kommune afslører sort arbejde på skoler og institutioner udført af ansatte hos underleverandør til Forenede Service.