Der er et væsentligt problem med snyd i rengøringsbranchen, oplyser skatteminister Thor Möger Pedersen til Folketingets Skatteudvalg. Foto: Arkiv

Omfattende skattesnyd i rengøringsbranchen

Flere end hver fjerde rengøringsmedarbejder havde rod i papirerne, viser SKATs kontrolaktioner i 2011. Der er et væsentligt problem med snyd i branchen, mener skatteministeren.

Sort og illegalt arbejde blomstrer på rengøringsområdet i Danmark. Ikke færre end 67 ud af 240 rengøringsfolk havde rod i papirerne, da de blev taget i forbindelse med SKATs kontrolaktioner i 2011. Således konstaterede skattemyndighederne fejl i 28 procent af sagerne.

Det viser en ny opgørelse, som skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) har sendt til Folketingets Skatteudvalg. Problemerne med snyd på rengøringsområdet har stået på i flere år, oplyser ministeren.

"Erfaringerne er, at udeholdt omsætning, kædesvig, social dumping samt brug af sort eller illegal arbejdskraft er et væsentligt problem i rengøringsbranchen," skriver Thor Möger Pedersen til skatteudvalget.

Hver fjerde arbejder sort

Den mest udbredte fejl er manglende indberetning af løn. I flere end hver fjerde sag konstaterede SKAT problemer i forbindelse med de 82 kontrolaktioner, som myndigheden gennemførte i rengøringsbranchen i 2011.

Men SKATs razziaer afslørede også rengøringsfolk med manglende opholds- og arbejdstilladelse samt personer på overførselsindkomst. Dertil kommer, at seks procent af dem, der gjorde rent, angav til SKAT, at de havde første arbejdsdag.

Få andre stak af fra rengøringsarbejdet, da SKAT troppede op, viser skatteministerens opgørelse.

Snyd fortsætter i 2012

Sådan undgår du sort rengøring

SKATs gode råd om brug af underleverandører er allerede indarbejdet i rengøringskontrakter for køb af mere end 1 mia. kroner.

De gode råd kan findes på SKATs hjemmeside: www.SKAT.dk/rengøring.

Ulovlighederne i rengøringsbranchen er fortsat i 2012. Så sent som 19. marts anholdt politiet ni ud af 33 rengøringsansatte på Københavns Universitet. Politiet har sigtet flere af personerne for personelfalsk eller ulovligt ophold og arbejde i Danmark.

En razzia i begyndelsen af marts i Låsby i Midtjylland afslørede, at blot fire ud af 13 østarbejdere var registreret hos skattevæsenet. Kort forinden viste en kontrolaktion foretaget af SKAT hos private virksomheder ni tilfælde af sort arbejde og én person med falsk ID. Aktionen førte til fem udvisninger.

Dertil kommer, at fire afrikanske rengøringsfolk kan se frem til udvisning af Danmark, efter de blev arresteret hos mediehuset Berlingske i januar i år.

Fagbladet 3F har de seneste måneder afsløret snyd i rengøringsbranchen samt elendige arbejdsforhold for ansatte, der gør rent hos offentlige institutioner som skoler og børnehaver. Du kan læse artiklerne her.


Sidst ændret: 30. Marts 2012 08:38

Fakta

Selskaber snyder i stor stil SKAT gennemfører stikprøveundersøgelser for at afklare, om virksomhederne angiver skat og moms korrekt.
Der var fejl eller snyd i 82 procent af selvangivelserne for virksomheder inden for brancher, som omfatter rengøringsbranchen, for indkomståret 2008.
Det viser den seneste undersøgelse, som skatteminister Thor Möger Pedersen netop har oplyst om til Folketingets Skatteudvalg.