Der er langt ned fra femte sal, hvis stilladset ikke er sikkert. Arkivfoto.

Tilsyn afslører østfusk og danske bagmænd

Ekstra tilsyn er allerede planlagt for at stoppe løndumping.

Snydt

Skat, politiet og Arbejdstilsyn afslørede udenlandske firmaer:
23 firmaer var ulovligt i Danmark og havde ikke registreret sig
24 udenlandske og 31 danske virksomheder havde så farligt arbejde, at de fik strakspåbud og arbejdet blev stoppet.
55 udenlandske virksomheder skal undersøges for at se, om de snyder med skat.
Kilde: Arbejdstilsynet

Ulovlige østfirmaer, skattesnyd, farligt arbejde og danske bagmænd.

Sådan var virkeligheden på 110 danske byggepladser og gartnerier, da Arbejdstilsynet, SKAT og politiet onsdag tog på omfattende kontrol landet over.

- Det største problemer er manglende registrering, skattesnyd og arbejdsmiljø, der i den grad er noget griseri, siger tilsynschef i Arbejdstilsynet Hasse Mortensen.

Kontrollen var den første af i alt seks landsdækkende aktioner, de tre myndigheder skal ud på alene i år. Næste år gælder det otte landsdækkende kontroller. Alt sammen en del af arbejdet med den ny østaftale, regeringen og Enhedslisten indgik sidste år.

Femte sal

Selv stødte tilsynschefen på en udenlandsk entreprenør, der ordnede altaner på Østerbro. Her var hyret seks enkeltmandsfirmaer, der arbejdede på et livsfarligt stillads i femte sals højde uden sikring.

Men det er sjældent, at firmaer fra Polen og andre lande ikke forstår reglerne. Som oftest er det bevidst snyd, mener Hasse Mortensen.

Danske bagmænd

- Nogle steder har vi en fornemmelse af, at der sidder danske virksomheder og bygherrer i baggrunden, og ved at snyd finder sted, siger Hasse Mortensen.

Der venter politiet, SKAT og Arbejdstilsynet en del efterforskning for at komme til bunds i sagerne fra onsdag.

Blandt andet skal SKAT nu undersøge, hvor mange firmaer, der slet ikke findes i hjemlandet. På den måde snyder de både Danmark og hjemlandet for skat.


Sidst ændret: 09. Marts 2012 10:50