TV: Over 20 rumænere stuvet sammen i villa

På en fredelig villavej i Låsby har over 20 rumænere, som muligvis er ofre for menneskehandel, været indkvarteret.

I villaen på Parkvej i Låsby, hvor politiet netop nu foretager en ransagning for at finde beviser på sort og illegalt arbejde, har der boet over 20 rumænere ad gangen. Fagbladet 3F har interviewet 10 rumænere som tidligere har boet i samme villa i Låsby og arbejdet for selvsamme arbejdsgiver.

De rumænske rengøringsfolk er hentet til Danmark af en underleverandør, hyret af det nordjyske firma KN Rengøring.

Fagbladet 3F har forgæves forsøgt at få en kommentar fra firmaet.

De fortæller alle den samme historie om, hvordan de er blevet lokket til Danmark med løfter om kost og logi og en månedsløn på 500 euro om måneden. I Rumænien, hvor arbejdsløsheden er stor og en månedsløn på langt mindre er almindeligt, var tilbuddet fristende for mange.

Tog ID-papirer fra dem

Virkeligheden viste sig dog at være langt mere barsk, end hvad de havde forestillet sig. Deres arbejdsgiver – en serbiskfødt underleverandør i rengøringsbranchen – har selv boet i huset fra mandag til fredag for at kunne holde øje med de ansatte. Hovedparten af de 10 rumænere, som Fagbladet 3F har interviewet, fortæller om en usædvanligt kontrollerende arbejdsgiver, som tog deres ID-papirer og truede med at sende dem hjem, hvis de brokkede sig.

En af de tidligere beboere i huset, 39-årige Vasile Goga, fortæller, at der i de fire værelser i villaen på Parkvej i Låsby som regel boede 25 personer, og at de rumænske rengøringsfolk end ikke fik lov til at tage bad i huset. Han fortæller, ligesom alle de andre rumænere Fagbladet 3F har talt med, om en arbejdsgiver, som råbte og skreg af dem, uanset hvor hårdt de arbejdede.

- Han forsøgte også at få de ansatte til at skændes indbyrdes, fordi det gjorde det lettere for ham at kontrollere folk, siger Vasile Goga.

Flere andre tidligere beboere i fange-villaen fortæller om, hvordan arbejdsgiveren i begyndelsen bragte mad hjem til dem. En dag fandt et par af rengøringsfolkene ud af, at maden var hentet i affaldscontainere.

- Jeg fandt en gryde fyldt med madvarer, hvor holdbarhedsdatoen var overskredet for en måned siden, siger 41-årige Lucian Cercea, som boede i huset frem til november 2011. Da Lucian Cercea konfronterede arbejdsgiveren med, at maden var fra skraldespande, blev han selv sat til at lede efter gammel mad.


Sidst ændret: 15. Marts 2012 14:39

Fakta

3.700 kroner sort Fagbladet 3F har interviewet mere end 10 rumænere, som tidligere har boet på Parkvej i Låsby i Østjylland.
Her har de arbejdet for en serbiskfødt underleverandør i den danske rengøringsbranche til en månedsløn på 500 euro/3.700 kroner sort om måneden på offentlige institutioner og private virksomheder.
De fleste fortæller, at de ikke har fået nogen kontrakt eller lønsedler.
De har spist mad fra skraldespande for at overleve.
Rumænerne fortæller, at de er blevet bedt om at aflevere deres personlige ID-papirer til arbejdsgiveren.