Frygten for løndumping er vokset markant blandt 3F's medlemmer. Ny måling viser, at fire ud af 10 3F'ere frygter østarbejdere.

Dobbelt op i frygt for østarbejdere

En polsk eller rumænsk kollega, der overtager jobbet. Den frygt er næsten fordoblet blandt 3F'erne på to år. Det viser ny måling. Byggefolk føler sig mest truet.

I er fyret. Jeres job går til Wojciech, Roman og Dieter.

Frygten for, at job bliver overtaget af kolleger fra Østeuropa, er steget markant blandt 3F'erne. I dag føler 40 procent af 3F'er, at deres job er truet af konkurrence fra Østeuropæisk arbejdskraft.

I februar 2010 gik 25 procent på arbejde med samme frygt. Det viser en måling, Analyse Danmark har lavet for Fagbladet 3F. 1.903 3F'ere har deltaget i målingen, og spørgsmålene er magen til i 2010, hvor en tilsvarende måling blev lavet.

Værst i byggeriet:

Frygten er værst i byggeriet. Her siger 72 procent af 3F'ere, at de frygter konkurrence fra østarbejdere. Og bedre værn mod løndumping er et hovedkrav, når de nye overenskomster skal på plads.

3F's Byggegruppe peger også på, at der er brug for mere kontrol fra myndighederne. Og så efterlyses der redskaber, der kan standse de ulovligheder, der udbredt i branchen.

- En bøde på 10.000 kroner afskrækker ingen, når der er udsigt til at tjene en million. Arbejdet bør standses med det samme. Det bør først kunne genoptages, når de udenlandske firmaer har bevist, at de er lovligt registreret i hjemlandet og Danmark, siger Peter Hougaard Nielsen, der er formand for Byggegruppen i 3F.

Øget fokus på problem

Topforhandlere i nettet:

Industrigruppens Mads Andersen er på Facebook her. Tina Møller Madsen fra Privat Service, Hotel & Restauration er på Facebook her. Transportgruppens Jan Villadsen blogger om forhandlingerne på 3F.dk her. Byggegruppens Peter Hougaard blogger her:

3F vurderer, at krisen og øget fokus på løndumping har øget frygten. Senest er det rengøringsbranchen, der har fyldt medierne med historier om rumænske arbejdere, der er blevet snydt.

I sidste uge meldte vognmændene i ITD ud, at de fandt lønnen til danske chauffører for høj. Det udløste en hård reaktion fra Jan Villadsen, der er formand for 3F's Transportgruppe.

Han er topforhandler på transportområdet, og han kaldte forslaget ”en stinkbombe i forhandlingerne”. Det skete i et indlæg på den blog, han skriver om de forhandlinger, der skal give nye aftaler.


Sidst ændret: 21. August 2012 14:00

Fakta

Om målingen Frygten for snyd, fusk og løndumping er vokset blandt 3F'erne. Det viser to målinger, der er lavet med to års mellemrum. Et af spørgsmålene lyder: Føler du at dit job er truet af konkurrence fra østarbejdere?
2010:

  • Ja: 24,7 procent
  • Nej: 69,7 procent
  • Ved ikke: 5,6 procent
2012:
  • Ja: 40,0
  • Nej: 45,6
  • Ved ikke: 14,4
Kilde: Målinger foretaget af Analyse Danmark i 2010 og 2012