Det er stadig livsfarligt at være i opposition i Honduras. Foto: Privat

Krav om folkeafstemning i Honduras

Sociale bevægelser ønsker at genstarte debatten om en ny grundlov for Honduras. Mord og angreb på regeringens modstandere fortsætter.

Modstandsbevægelsen i Honduras ønsker en folkeafstemning om landets fremtid.

Det står klart efter at flere hundrede delegerede fra en lang række fagforeninger og sociale bevægelser i sidste uge diskuterede en ny strategi.

Bevægelsen, der begyndte som et svar på statskuppet sidste år, anerkender ikke den nuværende præsident, Porfirio Lobo, der blev valgt under kupregimet. De mange bevægelser ønsker derfor en folkeafstemning på årsdagen for kuppet, den 28. juni. Målet er at kunne vælge en forsamling, der skal arbejde med en ny grundlov for landet.

- Vi har dannet tyve grupper, der analyserer forskellige aspekter af forfatningen. Som politiske spørgsmål, den økonomiske model, menneskerettighederne, de oprindelige folk, faglige rettigheder og ligestilling, fortæller Carlos H. Reyes, der er formand for bryggeriarbejdernes forbund, Stibys.

Det var netop idéen om en proces frem mod en ny grundlov, der resulterede i kuppet mod den folkevalgte præsident, Manuel Zelaya i 2009.

Mord på journalister

Imens fortsætter den politiske volde i landet. De seneste uger er to regeringskritiske journalister blevet myrdet af ukendte gerningsmænd, senest den 36-årige journalist Nahúm Palacios, der blev mejet ned med to AK-47 maskingeværer den 15. marts.

Ifølge foreningen af pårørende til fængslede og forsvundne, Codafeh, er der begået mindst 43 politiske mord siden kuppet, skriver Ulandsnyt.dk. de fleste mord er begået af paramilitære grupper, politi og militær.

De faglige ledere i Honduras må fortsat tage forholdsregler for at være i sikkerhed. Modstandsfronten er organiseret i boligkvartererne, og faglige ledere får advarsler, når mistænkelige personer opholder sig i området.

Porfirio Lobo har netop udnævnte en af de centrale kupmagere, den pensionerede general Romeo Vasquez Velasquez, til direktør for det statslige teleselskab, Hondutel.


Sidst ændret: 17. Marts 2010 22:12