Der findes ingen præcise tal for udlændinge på job i Danmark. Men chauffør Michael Eriksen oplever flere og flere lastbiler med udenlandske chauffører og nummerplader på de danske veje. (Foto: Niels Åge Skovbo)

Ingen har tjek på antal østarbejdere

Myndighederne ved præcist, hvor mange køer, der findes i Danmark. Men der er ingen tjek på hvem og hvor mange ude fra, der arbejder i Danmark.

Nytårsaften var der præcist 574.332 malkekøer i Danmark.

Det har det centrale register for husdyr tjek på, for dansk lov og EU kræver, at der er styr på dyr. Men der er ingen præcise tal for hvor mange polakker, tyskere og folk andre lande, der arbejder i Danmark.

24.600 er det senest bud. Det kom i januar fra beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) og Arbejdsmarkedsstyrelsen, men det dækker kun borgere fra EU-lande, der får løn, betaler skat og har arbejdet i mindst seks måneder.

Meget lavt sat

Polske håndværkere med eget enmandsfirma tæller ikke. Det samme gælder folk, der er udstationerede i kort tid. Heller ikke udenlandske chauffører er med i statistikken, selv om de kører Danmark tyndt afløst af korte perioder hjemme.

- Krisen betyder, at der kommer færre udenlandske arbejdere til Danmark. Men 24.600 er meget lavt sat. Det svarer kun til godt én procent af arbejdsstyrken, og det vidner først og fremmest om, at registreringen er alt for ringe, siger Kurt Hedemand, østkonsulent i 3F.

For to år siden anslog forskerne fra FAOS ved Københavns Universitet, at der var mindst 40.000 arbejdere fra Østeuropa i Danmark. Nu tør forskerne ikke give et aktuelt bud på antallet. Det skyldes blandt andet finanskrisen

3F: mindst 40.000

3F anslår, at der fortsat er mindst 40.000 udenlandske arbejdstagere, der hver dag møder på arbejde i Danmark. De kommer især fra Østeuropa, og 3F og Kurt Hedemand efterlyser bedre registrering.

Det skal være med til at stoppe svindel og til at forebygge ulykker.

Næsten hver sjette dødsulykke på danske job rammer en udlænding. Og de seneste to år har mellem 4 og 10 procent af kunderne hos Lønmodtagernes Garantifond været fra Østeuropa. Det skyldes lønsnyd og konkurser.


Sidst ændret: 17. Februar 2010 11:26

Fakta

Flest østarbejdere i whiskybæltet Ingen ved præcist hvor mange arbejdere fra øst, der findes i Danmark.

Men dem, der er registreret, arbejder især nord for København og i Vestjylland. Og det er især Hotel og Restauration og Transportområdet, der tiltrækker udenlandsk arbejdskraft.

Du kan læse mere om, hvor og hvem på www.statistikservice.dk her