Journalister er under angreb i Honduras. To kamerafolk, der har arbejdet for oppositionen, blev kidnappet og torteret i begyndelsen af februar. Foto: Privat

Fagligt aktive ramt af mord og indbrud i Honduras

EU nærmer sig diplomatisk anerkendelse af Honduras trods fortsatte overgreb mod politisk aktive og faglige tillidsfolk.

Overgrebene på tillidsfolk og menneskeretsaktivister fortsætter i Honduras, også under den nye præsident Porfirio Lobo.

Den 11. februar brød ukendte gerningsmænd ind hos næstformanden for drikkevareforbundet Stiby, Porfirio Ponce. De stjal fagforeningens computer og efterlod store mængder blod i huset.

Porfirio Ponce, er desuden aktiv i modstandsbevægelsen mod statskuppet i Honduras i juni sidste år. Han udtaler til nyhedstjenesten Vos el Soberano, at han er overbevist om, at indbruddet er led i de mange overgreb på modstandere af kuppet.

3F støtter fagforeningen Stibys gennem et fagligt udviklingsprojekt i samarbejde med Danida.

Bekymring hos 3F

Den 3. februar blev en anden faglig aktivist, 29-årige Vanessa Yaneth Zepeda, fundet dræbt. Hun var aktiv i fagforeningen for landets sygesikring og ligeledes medlem af modstandsbevægelsen. Desuden er flere journalister blevet angrebet. 3F er dybt bekymret over menneskerettighedssituationen i landet.

- Det er uendeligt deprimerende og oprørende at se at menneskerettighederne i Honduras fortsat har det så dårligt, siger Bjarne Harder Larsen, leder af 3F´s internationale solidaritets- og udviklingsarbejde.

På trods af de fortsatte overgreb, har lande som USA, Spanien og Frankrig nu genoptaget et normalt diplomatisk forhold til Honduras. På samme måde har Verdensbanken fornyet samarbejdet med landets regering. EU har genoptaget både samhandel og bistand over for Honduras, oplyser Ulands-nyt.

Baggrunden indsættelsen af den nye præsident Porfirio Lobo den 27. januar. Landets modstandsbevægelse nægter dog at anerkende valget af Lobo, da det foregik under et statskup.

Ngo'er ønsker pres på Honduras

Det danske Honduras-netværk, der blandt andet består af 3F, Folkekirkens Nødhjælp, Ibis og Mellemfolkeligt Samvirke, har sendt et åbent brev til udviklingsminister Ulla Tørnæs med en appel om støtte til de forfulgte politisk aktive i Honduras. Netværket opfordrer til, at EU ikke indgår handelsaftaler med landet, så længe menneskerettighederne krænkes systematisk.

Den danske regering har endnu ikke taget stilling til en normalisering af forholdet til det fattige mellemamerikanske land.


Sidst ændret: 26. Februar 2010 10:36