Sidste år blev Arthur, Wojciech, Sebastian og Iwona snydt for løn, da de gjorde rent i Føtex. Deres arbejdsgiver gik konkurs, og de fire polakker måtte i Lønmodtagerens Garantifond for at få løn. Foto: Kåre Viemose.

Polakker storkunder i dansk konkurs-kasse

Konkurser og snyd giver ny type gæster i Lønmodtagernes Garantifond. I 2008 var 10 procent af fondens kunder fra Østeuropa. 2009 var godt med.

Snyd. Ingen løn. Konkurs. De ord har mange polakker, ungarere og estere lært i Danmark.

Senest er firmaet Jysk Mos gået ned. Det har ladt en gruppe arbejdere fra Østeuropa tilbage uden en kvart million i løn. 3F forsøger at kradse beløbet hjem hos Lønmodtagernes Garantifond (LG), men sagen er langt fra enestående.

Snyderi og plat med arbejdere fra øst har været med til at dræne kassen hos garantifonden, der var tæt på at løbe tør ved nytår.

10 procent fra øst

Hav af sager

Cisco Partners, Jysk Mos, Morgen Distribution Danmark (Nyhedsavisen), firmaer som J. E. Rent, der gjorde rent i Føtex og omdelerfirmaer for Jyllands-postens og Politiken.

Det er blot nogle af de firmaer, der har sendt regning for løn til østarbejdere videre til Lønmodtagernes Garantifond.

Læs mere om nogle af sagerne via de røde link til højre for artiklen her.

Lønmodtagernes Garantifond gør ikke udbetalinger op på nationalitet. Men den anslår, at 10 procent af dens ”kunder” var østeuropæere i 2008.

Ifølge kundechef Mogens Højland var 2008 slem, fordi store virksomheder som Nyhedsavisen og Cisco Partners gik ned. Det lod især polske ansatte i stikken. Og det samme gjorde en række mindre byggevirksomheder, der gik ned.

- Et slag på tasken er, at cirka 10 procent af vores anmeldelser i 2008 var fra østeuropæere. Vores bedste bud er, at det på det seneste har ligget på mellem tre og fire procent, siger Mogens Højland.

Meget højt

Andelen af arbejdere fra øst, der må gå til LG for at få løn, er meget høj. Og det uanset om det er cirka fire procent som i 2009 eller 10 procent som i 2008.

- Ifølge de officielle tal er der højst 25.000 arbejdere fra Østeuropa i Danmark. Det svarer til godt en procent af arbejdsstyrken. Østarbejdere er særligt udsat for snyd, konkurser og løndumping. Regningen havner hos os alle, når Lønmodtagernes Garantifond træder til, siger østkonsulent i 3F Kurt Hedemand.

Finanskrisen gjorde 2009 til et rædselsår for Lønmodtagernes Garantifond. Kassen var tæt på at blive tømt. Derfor har fonden netop sat virksomhedernes ”kontingent” op fra 100 kroner til 693 kroner pr. fuldtidsansat om året.


Lagt på: 10. Februar 2010 00:06

Sidst ændret: 10. Februar 2010 21:28

Fakta

Ingen tal for arbejdskraft Der findes ikke præcise tal for, hvor mange polakker, tyskere eller folk fra Ungarn der arbejder i Danmark.

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) vovede dog i januar at give et bud.

”Det kan oplyses, at der i oktober 2009 var godt 24.600 borgere fra EU-lande, der havde lønnet beskæftigelse i Danmark”, oplyste hun til Folketinget.

Tallet kommer fra Arbejdsmarkedsstyrelsen.

Det dækker kun folk, der er ansat og betaler skat i Danmark og har arbejde i mindst 6 måneder.