Mekanikeren Javier Lainez er en af de fagligt aktive, der er blevet fyret fra Fhia. Han arbejdede 23 år på stedet.

Fagforening knust i Honduras

Udrensning af fagligt aktive næsten fuldendt i halvoffentligt institut for landbrug i Honduras. Landets regering har et direkte ansvar, mener 3F.

Først blev fagforeningen reddet. Siden blev den knust.

Sådan ser virkeligheden ud for de ansatte i landbrugsinstituttet Fhia i Honduras. Instituttet, der er halvstatsligt, har nu fyret 34 af de stiftende medlemmer har firmaets fagforening, Sitrafhia. Tilbage er kun formanden og to andre medlemmer. senest blev ni fagligt aktive fyret den 1. oktober.

Sagen er alvorlig, blandt andet fordi staten er ansvarlig for udrensningen af de organiserede arbejdere, mener Jesper Nielsen, konsulent i 3F:

Minister impliceret

- Landbrugsministeren er som bestyrelsesformand direkte impliceret i denne udrensning af fagligt organiserede medarbejdere, og arbejdsministeriet har ikke været behjælpelige med at undgå det. Det er derfor et konkret, sørgeligt, eksempel på manglende vilje til at sikre arbejdstagernes grundlæggende rettigheder fra regeringens side i Honduras, siger Jesper Nielsen til 3F Internationalt.

Chikanen begyndte, da tolv medlemmer af fagforeningen blev fyret i juni i år. Derefter fulgte en lang række trusler og tilfælde af chikane, inden fagforeningen endelig blev anerkendt i august i år. Nu er den alligevel tæt på at være udslettet. Metoderne har været talrige.

Tilbudt bestikkelse

- De sidste ni fyrede fik tilbudt et bestikkelses-beløb samt mulighed for genansættelse, hvis de ville underskrive en uigenkaldelig udmeldelse af fagforeningen, fortæller Jesper Nielsen.

3F har protesteret over for regeringen i Honduras og orienteret Udenrigsministeriet om problemerne. I et brev til landets arbejdsminister, kalder 3F’s internationale sekretær, Sune Bøgh, aktionen for en komplet mangel på respekt for de grundlæggende internationale konventioner for arbejderes rettigheder. Sitrafhia er medlem af det nationale landarbejdernetværket, Cosibah, som 3F har samarbejdet med i en årrække.


Sidst ændret: 14. Oktober 2008 11:19