Steven Vallik, leder af 3F's projektarbejde i Afrika, håber, at stabiliteten i Zambia fortsætter. Foto: Harry Nielsen.

Alle er enige: Oprydningen i Zambia skal fortsætte

Zambia skal have ny præsident efter den populære Levy Mwanawasa men fagforbundene ønsker hans politik og linje fortsat.

Zambias præsident Levy Mwanawasa døde 19. august af hjertestop, kun 59 år gammel.

Zambia skal derfor vælge en ny præsident inden 19. november, men selve valgdatoen er ikke fastlagt endnu. Hvert parti skal stille med en kandidat. Inden for Levy Mwanawasas eget parti, MMD (Movement for Multiparty Democracy) har 15 kandidater meldt sig. Partiet er derfor i gang med at vælge deres repræsentant.
Det ser ud til, at præsidentvalget bliver fredeligt. Stemningen i landet er rolig. Alle partier har udtrykt, at de vil fortsætte Levy Mwanawasas politiske linje.

Han var populær i befolkningen. Han formåede at rydde op i landets mange korruptionsproblemer og kunne dermed tiltrække udenlandsk kapital og investorer. Zambia betragtes som et af de mest rolige og fredelige lande i det sydlige Afrika i øjeblikket.

Stabilitet skal opretholdes

3F’s medarbejdere er lige kommet hjem fra et besøg hos deres partnerorganisationer i Zambia – det er industriarbejderforbundet NUCIW, landarbejderforbundet NUPAW og bygningsarbejderfor-bundet NUBEGW. De fortæller, at deres partnerorganisationer er interesserede i, at Levy Mwanawasas politiske program og stil fortsætter.

- Normalt ville en præsidents død skabe politisk kaos og usikkerhed - især i Afrika, siger Steven Vallik, 3Fs regionale koordinator.

- Men i Zambia er det som om alle er enige om, at den nuværende stabile situation skal opretholdes. Fra arbejdsgivere, lønmodtagere, regeringen og til oppositionen.

Den zambiske presse er også for at fortsætte Levy Mwanawasas stil. Dette er bemærkelsesværdigt og positivt.

Levy Mwanawasa var en af de få afrikanske ledere, der turde tage afstand fra Robert Mugabes styre i Zimbabwe. Mwanawasa udtalte ved det sidste møde med andre afrikanske ledere, at Zimbabwe på nuværende tidspunkt er som Titanic – i gang med at synke. Mwanawasa nægtede at anerkende valget i Zimbabwe og Mugabes sejr.

Det er ingen hemmelighed, at Sydafrikas præsident Thabo Mbeki og Mugabe er gamle venner. Derfor delte Levy Mwanawasa oppositionsleder Morgan Tsvangirais skepsis overfor Mbeki som mægler i Zimbabwe. Måske var det grunden til, at Mbeki kondolerede allerede da Levy Mwanawasa blev indlagt på hospitalet i slutningen af juli.


Sidst ændret: 23. September 2008 13:31