Fagforening reddet efter protester

Sejr: Myndighderne i Honduras anerkender fagforening efter måneder med fyringer og trusler. Det sker efter pres 3F og andre internationale organisationer.

Solidaritet nytter!

Det er konklusionen, efter at en fagforening i et offentligt institut i Honduras har fået myndighedernes blå stempel efter fem måneder med fyringer og konstante trusler.

Det drejer sig om instituttet for forskning i landbrug, FHIA i Honduras, Den blev oprindeligt stiftet af selskabet Chiquita og er i dag et halvstatysligt foretagende.

3F og forbundets afdelinger har været aktive i protester sommeren over rettet mod myndighederne i Honduras, dad et i juni i år blev kendt, at tolv medlemmer af fagforeningen Sitrafhia var blevet fyret på grund af deres faglige aktiviteter.

Fyrede bør genansættes

- Redningen af fagforeningen er en meget vigtig sejr for de involverede og for fagbevægelsen i Honduras. Overgreb på faglige rettigheder og tillidsfolk er velkendte i området, men det er endnu mere alvorligt, når selv myndighederne forfølger fagligt aktive og bekæmper fagforeninger inden for det offentlige. Derfor har vi protesteret kraftigt mod overgrebene, siger Jesper Nielsen, konsulent i 3F Solidaritet & Bistand.

Han vurderer, at de fyrede arbejdere nu må være beskyttet af arbejdsmarkedslovens tillidsmandsbeskyttelse og derfor bør have ret til at blive genansat.

En af de fyrede er Javier lainez, der har arbejdet 23 år i instituttets mekaniske afdeling. Hans arbejde er blevet erstattet af løsarbejdere.

- Jeg kræver mit arbejde tilbagge, for jeg anser fyringen for ulovlig. Argumentet var, at firmaet lukkede afdelingen, men det er blot en undskyldning. De har stadig brug for nogen til at reparere maskinerne. Min nuværende situation er svær. Jeg har været uden job i 33 dage. Jeg klarer mig med hjælp fra mine kammerater til at betale min datters skole og til mad. Sådan sagde Javier Lainez for nylig i et interview med bananarbejdernes sammenslutning i Honduras, Cosibah.

Takker for støtte

"I har ikke ladt os i stikken, men hele tiden bakket os op, "skriver medlemmerne af Sitrafhia i et brev til 3F. De sender en stor tak til alle, der hjalp til at redde fagforeningen. De skriver blandt andet:

“Vi vil gerne sende vores største tak til alle de nationale, regionale og specielt til de internationale organisationer, faglige organisationer, bondeorganisationer, professionelle og NGO’er såvel som kvinder og mænd, der igennem hele vores kamp har støttet os for at vores fagforening skulle blive anerkendt. "

"Vores kamp fortsætter med forhandlinger af en overenskomst. Vi håber ikke at virksomhedsledelsen vil gå lige så vidt i deres modstand mod en overenskomst som de gjorde mod fagforeningen, men hvis det alligevel skulle ske, ved vi at vi kan regne med jeres hjælp."


Sidst ændret: 21. August 2008 23:30