Må Dansk Avis Omdeling og en stribe andre avisdistributører bruge polske og rumænske bude, der deler aviser ud med hjælp fra egen medbragte lavprisbil indregistreret i Rumænien eller Polen? Arkivfoto

Minister skal se på avisernes skattesag

Skatteminister Kristian Jensen (V) skal svare på, om der kan rejses skattesag mod danske avisfirmaer for brug af østbiler på udenlandske nummerplader.

Må Dansk Avis Omdeling og en stribe andre avisdistributører bruge polske og rumænske bude, der deler aviser ud med hjælp fra egen medbragte lavprisbil indregistreret i Rumænien eller Polen? Og hvad er konsekvensen af den trafik?

De spørgsmål fra SF skal skatteminister Kristian Jensen (V) svare på i Folketinget efter at SKAT har rejst alvorlig tvivl om, hvorvidt det er lovligt for danske avisfirmaer at spekulere i brugen af polske og rumænske bude, der kører med aviser i egne biler fra Østeuropa.

Dansk Avis Omdeling oplyser selv at firmaet i en række tilfælde betaler kørepenge til østbude, der bruger egen bil.

Men hverken budene eller Dansk Avis Omdeling har betalt dansk registreringsafgift for brug af biler på østplader til erhvervsformål. Og SKAT undsiger avisfirmaernes fremgangsmåde.

- Vi ville ikke give tilladelse til det. Vi ville sige, at den bil som et dansk selskab benytter til at få udført et arbejde, den skal være dansk registreret, sagde specialkonsulent hos SKAT John Wraae Jørgensen til Nyhedsbrevet 3F.

Vil have klart svar

Det er blandt andet dette udsagn, der nu får SF og partiets arbejdsmarkedsordfører Eigil Andersen til at bede skatteminister Kristian Jensen om et klart svar:

- Aviserne får i forvejen million-tilskud fra staten til distribution. Derfor skal det stoppes omgående, hvis der foregår spekulation i ulovligt brug af avisbudenes biler på østeuropæiske plader, hvor det danske samfund mangler indtægterne fra registreringsafgiften. Statens regler skal naturligvis overholdes, siger Eigil Andersen.

SF-ordføreren har desuden bedt skatteministeren undersøge omfanget af budfirmaernes brug af østeuropæiske biler. Og hvis også skatteministeriet mener, at trafikken er ulovlig, skal ministeren desuden svare på, hvad han vil gøre for at stoppe brugen af østeuropæiske biler uden afgift til erhvervsformål i Danmark.


Sidst ændret: 25. Juni 2008 13:57