- En social protokol har den store fordel, at det ikke kun vil gavne Irland, men samtidig også alle andre. Man siger derved samtidig, at det irske nej ikke alene er et irsk problem men et fælles problem, og at der skal virkemidler til ikke kun for irerne men også for resten af EU, siger Svend Auken til Nyhedsbrevet 3F.

Social protokol kan løse både irsk og dansk problem

Europaudvalgets formand Svend Auken vil give statsminister Anders Fogh Rasmussen ideen om en social protokol for arbejdsmarkedet med til EU-topmøde

En social protokol til Lissabon-traktaten om at sikre arbejdsmarkedet mod social dumping og sikring af konfliktretten kan være en af løsningerne efter det irske nej til traktaten.

Det mener Europaudvalgets formand Svend Auken (S).

Derfor vil ideen om en social protokol af Europaudvalget blive givet videre til statsminister Anders Fogh Rasmussen, inden han torsdag tager til EU-topmøde i Bruxelles. Her vil det irske nej ved folkeafstemningen i sidste uge blive det altoverskyggende tema.

- En social protokol har den store fordel, at det ikke kun vil gavne Irland, men samtidig også alle andre. Man siger derved samtidig, at det irske nej ikke alene er et irsk problem men et fælles problem, og at der skal virkemidler til, ikke kun for irerne, men også for resten af EU, siger Svend Auken til Nyhedsbrevet 3F.

En blandt flere ideer

Ønsket om en social protokol er tidligere på året rejst af den europæiske fagbevægelse efter at hele tre domme fra EF-domstolen, hvor arbejdskraftens frie bevægelighed sættes over beskyttelse af lønmodtagere. Protokollen skal blandt andet sikre ret til konflikt for en fuld overenskomst også for udenlandske virksomheder.

Svend Auken understreger, at Socialdemokraterne ikke har lagt sig fast på, om en social protokol er den bedste løsning til at fjerne virkningerne af dommene og samtidig sikre irerne redskaber, som de søger.

Derfor bliver statsministeren ikke sendt til Bruxelles med et fuldt færdigt forslag.

- Det ville for det første kræve en nærmere juridisk vurdering og også en præcis afklaring af, hvad irerne ønsker. Men ideen om en social protokol vil blive givet videre til statsministeren - som en blandt måske flere til at komme videre efter det irske nej, siger Svend Auken.

Når Socialdemokraterne ikke har lagt sig fast på, om en social protokol er den bedste løsning på dels den irske udfordring, dels generelt at sikre sig mod social dumping skyldes det to forhold.

- Det skyldes for det første, at forhandlingsforløbet med hensyn til irerne slet ikke er afklaret endnu og ikke bliver det de første måneder. For det andet kender vi ikke resultatet af Michael Christiansen-udvalget, siger han.

Dermed henviser han til det udvalg, som regeringen har nedsat til at komme med bud på en dansk "inddæmning" af problemerne i kølvandet på EU-dommene. Udvalget, med deltagelse af også arbejdsmarkedets parter, kommer med sine anbefalinger senere på måneden.

Enhedslisten: Stort skridt

Enhedslisten har stillet et konkret forslag om, at et flertal i Folketinget pålægger statsministeren på topmødet at støtte et forslag om en social protokol.

EU-ordfører Per Clausen er imidlertid meget tilfreds med, at en social protokol blot bliver en blandt flere ideer, som statsministeren får med til topmødet.

- Jeg synes det er et stort skridt fremad, både med hensyn til at imødekomme irerne men også med hensyn til, at der er brug for, at vi i Danmark har brug for at få gjort noget for at sikre konfliktretten, så østarbejdere ikke undergraver danske overenskomster, siger Enhedslistens EU-ordfører Per Clausen.

Han er enig i, at man ikke nu er i stand til at præstere et færdigt dokument - bortset fra det forslag til social protokol, som den europæiske fagbevægelse allerede har foreslået.

- Derfor er det en rigtig tilgang til problemerne, og meget positivt, at Socialdemokraterne nu vil sætte en protokol for arbejdsmarkedet på statsministerens ideliste, siger han.


Sidst ændret: 18. Juni 2008 14:21