Oliefeltet Janice i den britiske del af Nordsøen har ondt i sikkerheden. Nu er to påbud fra Arbejdstilsynet blevet forlænget. Foto: Mærsk

Arbejdstilsyn forlænger påbud på Mærsk-felt

Det britiske arbejdstilsyn har endnu engang forlænget sikkerhedspåbud mod Mærsk oliefelt i Nordsøen. Feltet har været lukket siden november.

Mærsks lukkede oliefelt ”Janice” skaber fortsat problemer.

Det britiske arbejdstilsyn, Health & Safety Executive (HSE), har nu for anden gang forlænget to sikkerhedspåbud mod oliefeltet i Nordsøen. Det betyder, at feltet ligger stille på syvende måned.

Det er Mærsk selv, der har bedt om at få fristen forlænget, fordi selskabet har brug for mere tid til at bringe sikkerheden i orden. HSE havde oprindeligt givet Mærsk en frist til den 1. marts i år. Nu er fristen sat til den 30. juni.

Lang række brud på regler

Arbejdstilsynet nedlagde et øjeblikkeligt forbud mod produktion på Janice den 15. november 2007 på grund af en lang række brud på sikkerhedsreglerne.

Arbejdet på feltet kan ikke genoptages, før de to påbud er bragt i orden. Desuden skal der gennemføres en uafhængig undersøgelse af sikkerheden, før produktionen kan gå i gang, oplyser HSE over for Nyhedsbrevet 3F.

HSE kræver blandt andet, at Mærsk retter op på dårlig sikkerhed for de ansatte på oliefeltet og udvikler en ”positiv sikkerhedskultur, både på offshore-installationen og hos ledelsen på land”.

- De to påbud er blevet forlænget, så selskabet får mulighed for at integrere arbejdet i et større sikkerhedsprogram, fortæller Martin Deller fra HSE til Nyhedsbrevet 3F.

Garanterer at ny frist holder

Da HSE i marts forlængede de to påbud for første gang, udtalte den daværende direktør for Maersk Oil i Storbritannien, Michael Engell-Jensen, at han ikke forventede problemer med at opfylde den nye frist. Alligevel har Maersk Oil igen bedt om mere tid til at få sikkerheden i orden.

Michael Engell-Jensen er siden blevet overflyttet til A.P. Møller-Mærsk i København. Hans afløser i Maersk Oil UK, Kurt Normann Nielsen, siger:

- Der viste sig at være behov for lidt længere tid til at få tingene gjort. Det handler både om ledelsessystemer, procedure, fysiske ting på installationen og uddannelse af medarbejdere. Det er klart, at det er bedst at være rigtig færdig, før man går i gang.

Bliver arbejdet med at forbedre sikkerheden gjort færdigt inden for de nye frister?

- Det kan jeg godt garantere dig for, at det gør. Men arbejdet med at forbedre sikkerheden og få færre ulykker fortsætter de næste mange år, siger Kurt Normann Nielsen til Nyhedsbrevet 3F.

Regningen for de mange problemer på Janice beløber sig til omkring en halv milliard kroner. I årsregnskabet for 2007 havde A.P. Møller-Mærsk allerede nedskrevet værdien af Janice med 439 millioner kroner.


Sidst ændret: 09. Maj 2008 10:08

Fakta

Oliefelt med problemer Det britiske arbejdstilsyn nedlagde et øjeblikeligt forbud mod produktion på oliefeltet Janice den 15. november 2007 på grund af dårlig sikkerhed.

Tilsynet fandt flere end 40 overtrædelser af sikkerhedsreglerne,

Feltet producerer normalt
5-10.000 tønder olie dagligt.