Så skete det. Et dansk oliefelt har nu været genstand for det første uanmeldte sikkerhedstjek i mindst fem år.

Første uanmeldte sikkerhedstjek på Nordsøen

Energistyrelsen har været på uanmeldt sikkerhedstjek i Nordsøen for første gang i mindst fem år. Styrelsen fandt problemer med håndteringen af farlige kemikalier.

Så skete det. Et dansk oliefelt har nu været genstand for det første uanmeldte sikkerhedstjek i mindst fem år.

Det skete, da folk fra Energistyrelsen besøgte feltet Halfdan 6. marts. Styrelsen fandt blandt andet, at farlige kemikalier blev ledt direkte ud i Nordsøen i strid med reglerne.

- Vores folk fandt nogle ting. Blandt andet var der problemer med håndtering af farlige kemikalier, hvoraf mindre mængder blev ledt ud i havet. Her blev reglerne ikke fulgt, så der er noget, der skal rettes op på, siger Henrik Andersen, kontorchef i Energistyrelsen til Nyhedsbrevet 3F.

- Det er ikke helt harmløst, da der er tale om kemikalier i den tunge ende af skalaen. Det var dog ikke et problem, der skabte fare for sikkerheden, fortæller Henrik Andersen.

Minister indførte uanmeldte tjek

Klima- og energiminister Connie Hedegaard besluttede i februar i år at indføre uanmeldte sikkerhedstjek på de danske oliefelter.

Det skete på baggrund af en række artikler i Nyhedsbrevet 3F, der kunne fortælle, at Mærsk og DONG blev advaret om Energistyrelsens kontrolbesøg flere uger i forvejen. Styrelsen er ansvarlig for arbejdsmiljøet på de danske oliefelter.

Ved besøget 6. marts blev Mærsk Olie og Gas derimod først informeret, da Energistyrelsens folk var på vej i helikopteren - halvanden time før de ankom.

Henrik Andersen fra Energistyrelsen vurderer, at det første – næsten uanmeldte – besøg gik godt.

- Alt klappede, og vi kom til en helikopter med det samme. Operatøren vidste ikke, at vi kom den dag eller hvilke felter, vi ville besøge. Men de vidste, at vi på et tidspunkt ville komme uanmeldt, siger Henrik Andersen.

Han forklarer, at Energistyrelsen ikke fandt alvorlige brud på reglerne om de ansattes sikkerhed. Styrelsen har udarbejdet en rapport, som lige nu er til gennemsyn hos Mærsk Olie og Gas.

Ulykke i Mærsk-felt

I løbet af 2008 vil Energistyrelsen gennemføre en række uanmeldte besøg, og sidst på året vil styrelsen vurdere effekten af besøgene.

- Vores tilsyn vil fokusere på at undersøge, om sikkerhedssystemerne indarbejdes på en korrekt måde, og om man gennemfører de påkrævede uddannelser, siger Henrik Andersen.

De danske oliefelter har hvert år siden 2001 haft en højere ulykkesrate end de øvrige Nordsø-lande, ifølge Energistyrelsen. Der er dog færre ulykker offshore end i brancher på land.

Natten til søndag den 30. marts blev et andet felt i den danske del af Nordsøen ramt af en arbejdsulykke. En ansat på boreplatformen Energy Exerter, der er på kontrakt hos Mærsk Olie og Gas, blev ramt af en drænslange. Manden ligger i øjeblikket på Århus Sygehus, oplyser Energistyrelsen. Hans tilstand betegnes som stabil.


Sidst ændret: 05. April 2008 20:39