3F Esbjerg kører i øjeblikket underbetalingssager for tre litauiske kvinder, der sidste år arbejdede i cateringen på Mærsk-boreplatforme i den danske del af Nordsøen.

Lønsnyd på Mærsk-platforme

Tre litauiske kvinder i cateringen på Mærsk-platforme er blevet snydt for løn. 3F har mistanke om, at snyderiet har større omfang.

3F Esbjerg kører i øjeblikket underbetalingssager for tre litauiske kvinder, der sidste år arbejdede i cateringen på Mærsk-boreplatforme i den danske del af Nordsøen, og fagforeningen har alvorlig mistanke om, at lønsnyderiet omfatter væsentligt flere ansatte.

- Vi kører de faglige sager om underbetaling mod cateringfirmaet FOSS & ESG Catering GmbH med et samlet krav på 49.500 kroner i efterbetaling, siger Carsten Brøner, der er brancheformand i Restaurationsbranchen i 3F Esbjerg, hvor kvinderne er organiseret.

Hunderædde piger

FOSS & ESG Catering GmbH bruger næsten kun østeuropæiske kvinder, men også blandt andet filippinere, til cateringen på platformene, oplyser han.

- Mit klare indtryk er, at mange af pigerne ikke tør stå frem. De er hunderædde for at miste jobbet. Jeg opfordrer dem til at stå sammen, så vi kan få stoppet snyd med lønnen, men det er svært, siger Carsten Brøner, der mærker, at pigernes snak stopper, når han nærmer sig bordene i Esbjerg Lufthavn, hvor han prajer dem på vej til og fra platformene.

Faglige sager om lønsnyd

De tre kvinder, der tør slå i bordet er Daian Sarinskaite, Olga Borovliova og Ananjeva Olgal, der har klaget til 3F over, at de har fået for lidt i løn.

Daian Sarinskaite skriver til 3F, at hun fik for lidt løn fra FOSS & ESG Catering GmbH, og at firmaet trak hende for flybilletter, og at situationen var den samme for de to andre piger, der arbejdede i Danmark.

- De er blevet trukket for flybilletter mellem Litauen og arbejdet, selv om det er firmaet, der skal betale ifølge overenskomsten. Det drejer sig om en hel del billetter, siger Carsten Brøner.

Mistanke om snyd

På baggrund af meldinger fra andre ansatte har han alvorlig mistanke om, at der sker snyd med lønnen i større udstrækning end de tre aktuelle sager

- Men det er vanskeligt at komme til bunds i, når ikke flere af de ansatte vil stå frem, siger han.

Han har konstateret, at fremgangsmåden er, at en dansk revisor laver fuldt legale lønsedler med, hvad der skal betales i løn, og lønsedlerne sendes til FOSS & ESG Catering GmbH, som sender dem videre til de ansatte.

- Men det er sammen med et brev om, at der er trukket penge for flybilletterne, så der derfor indsættes et mindre beløb i banken end det, der står på lønsedlen. Det sker kun for de nyansatte, de er lykkelige over lønnen, der er stor for dem. Hvorimod de erfarne ansatte godt ved, at firmaet også skal betale transporten fra hjemland og til Danmark, forklarer Carsten Brøner.

Mærsk-platforme

Det er Mærsk, der står bag platformene Nobel Byron Welliver og Ensco 102, hvor underbetalingsagerne kører, oplyser Carsten Brøner.

- På det tidspunkt, hvor sagerne her kom frem, arbejdede platformene Nobel Byron Welliver og Ensco 102 for Mærsk. Mærsk indlejer riggene med fuld personel af firmaerne Nobel og Ensco, der igen har hyret FOSS & ESG Catering GmbH til at stå for maden, oplyser Carsten Brøner.

Mærsk: Nemt at tjekke

FOSS & ESG Catering GmbH er et cypriotisk firma med kontor i Tyskland og med en portugisisk driftschef, Jose Lopez, der ikke ønsker at kommentere sagen over telefonen.

Nyhedsbrevet 3F har forelagt anklagerne for Mærsk, men det er ikke muligt at få en mere uddybende kommentar fra underdirektør Anders Würtzen, Mærsk Olie og Gas, end denne:

- Vi kender normalt ikke vores underleverandørers aftaler med deres leverandører, men det burde være enkelt at få slået fast, om skriftlige aftaler respekteres og efterleves, siger Anders Würtzen.


Sidst ændret: 20. Februar 2008 15:31