Enrique og hans kolleger i Honduras slap af med det farlige giftstof chlorpyrifos i 2005. Nu er det måske på vej tilbage. Foto: Søren Zeuth

Chiquita vil genindføre gift

Frugtselskabet Chiquita vil have forhadte giftposer tilbage på plantager i Honduras, selvom det er bevist, at de gør arbejderne alvorligt syge. Bekymrende, mener 3F.

Multimedie

Bananarbejdere i Honduras kæmpede en sej kamp mod banangiganten Chiquita for at undgå at bruge en farlig gift. Hør og se historien.

Depression. Impotens. Krampe. Koma. Selvmordstanker.

Det er nogle af de konsekvenser, insektgiften chlorpyrifos typisk har på mennesker. Derfor var bananarbejdere på Chiquitas plantager i Honduras glade og lettede, da de efter tre års kamp slap af med særlige poser, imprægneret med chlorporyfos, i deres arbejde. Flere af arbejderne var blevet alvorligt syge, hvilket 3F var med til at dokumentere.

Nu presser det amerikanske selskab på for at genindføre giftposerne i Honduras som led i forhandlingerne om en ny overenskomst.

- Chiquita presser fagforeningen ved at sige, at de risikerer at miste produktionen, hvis ikke giften bliver genindført, siger Gloria Garcia, faglig sekretær i bananarbejdernes forbund, Sitraterco.

Hun oplyser, at Chiquita desuden ønsker at øge produktiviteten og skære ned på en række sociale goder for bananarbejderne.

Undersøgelse beviste problemer

I 3F skaber Chiquitas krav harme:

- Det er dybt bekymrende, hvis Chiquita - der ofte viser omverdenen et socialt ansvarligt ansigt - vil genindføre et ekstremt giftigt stof, som bananarbejderne beviseligt bliver syge af, siger Jesper Nielsen, international konsulent i 3F.

I 2004 blev 94 Chiquita-ansatte undersøgt og udspurgt om deres helbred i en undersøgelse støttet af 3F og arbejdsmiljøprogrammet SALTRA trods brug af personlige værnemidler.

Bruges i andre lande

Den 42-årige bananarbejder Enrique Torres har ingen problemer med at huske giftens konsekvenser:

- Jeg fik hovedpine. Jeg kastede op hele tiden. Mine øjne blev irriteret. Jeg blev deprimeret og havde ikke lyst til at arbejde, erindrer Enrique

Da Chiquita afskaffede brugen af posen på plantagerne i Honduras, valgte selskabet at beholde den i en række andre lande i Latinamerika.

Kampagne for forbud i USA

I august i år indledte landarbejdere fra forbundet United Farm Workers of America en kampagne i USA for et totalt forbud mod giftstoffet på baggrund forgiftninger blandt forbundets medlemmer.

Stoffet blev forbudt til brug i private hjem af USA's miljøagentur ,EPA, i 2000, men er tilladt i landbrug. Det er især stoffets skadelige virkninger på nervesystemet hos børn, der skaber ny bekymring.


Sidst ændret: 23. November 2007 12:33

Fakta

Chlorpyrifos Kemikalie udviklet til brug som insektgift.
Det angriber nervesystemet hos mennesker.

Konsekvenserne kan være:

Hovedpine
Kvalme
Kramper
Koma
Depressioner
Hjertestop
Død.

Der er mistanke om at stoffet kan:

-Nedsætte mænds frugtbarhed
-Bidrage til at fremkalde lungekræft
-Skade børns motoriske udvikling via moderens udsættelse under graviditeten.