Mærsk Line i Myanmar (Burma).

Britisk Burma-komité: Træk jer ud, Mærsk

Mærsk er indirekte med til at betale for de kugler, der affyres mod fredelige demonstranter, mener Burma-komitéer i Storbritannien og Danmark. De opfordrer Mærsk til at trække sig ud af Burma øjeblikkeligt.

A.P. Møller-Mærsk får nu hård kritik for at være involveret i handel med Myanmar - bedre kendt som Burma.

De seneste dage har militærregimet i landet angrebet tusinder af munke og civile demonstranter, der kræver demokrati i landet.

Den magtfulde britiske ngo Burma Campaign UK satte allerede i 2005 Mærsk på sin "beskidte liste" over selskaber, der har aktiviteter i Burma. Nu kommer foreningen med endnu en opfordring til Mærsk om at trække sig ud af landet:

- Mærsk opererer stadig i Burma og er involveret i eksport af varer. Vi har henvendt os til Mærsk for at få mere at vide om deres aktiviteter, men de har nægtet at fortælle os om, hvilke varer de transporterer, fortæller Mark Farmaner, talsmand for Burma Campaign til Nyhedsbrevet 3F.

Kampagnen støttes blandt andre af den tidligere britiske premierminister Tony Blair og Burmas oppositionsleder, Aung San Suu Kyi. Hendes parti, den Nationale Liga for Demokrati, opfordrer alle udenlandske firmaer til at undgå handel med Burma.

Hjælper med at betale for kugler

A.P. Møller repræsenteres i Burma af en lokal agent, firmaet Win Trade Ltd, der har sæde i hovedstaden Rangoon, ifølge Maersk Lines hjemmeside. Selskabet kalder det for et ”Mærsk Line repræsentationskontor”.

- Mærsk har blod på hænderne. Ved at være involveret i handel med Burma hjælper selskabet regimet med at betale for de kugler, som affyres mod fredelige demonstranter, siger Mark Farmaner.

Han har ikke kendskab til andre europæiske eller amerikanske rederier, der opererer i Burma, og han opfordrer til, at Mærsk forlader landet øjeblikkeligt.

Håber at Mærsk trækker sig ud

Også Den Danske Burma Komite kritiserer A.P. Møller-Mærsk:

- Vi har den samme holdning som briterne. Man kan ikke være i det land uden at støtte regimet. Og jeg behøver vist ikke beskrive, hvad det indebærer, siger komitéens generalsekretær, Anette Berentzen.

Hun håber, at de nuværende overgreb mod fredelige demonstranter vil få Mærsk til at skifte kurs.

- Vi ser, at dele af rejsebranchen trækker sig ud af Burma. Ikke kun fordi, det er farligt at besøge, men også på grund af det dårlige omdømme. Jeg går ud fra, at de nuværende overgreb også gør indtryk på Mærsk, siger Anette Berentzen.

A.P. Møller-Mærsk svarer Nyhedsbrevet 3F, at selskabet først kan kommentere sagen i morgen. Dog siger Senior Vice President Jette Clausen med henvisning til kontoret i Burma:

- Vi har nogle, der repræsenterer os i landet. Det er ikke vores egne ansatte.


Sidst ændret: 27. September 2007 13:11

Fakta

Mærsk i Burma Maersk Line's agency activities in Myanmar are handled by Win Trade Co. Ltd., which was established in 1991, as a representative for Maersk Line.

Maersk Line Representative Office is situated in the downtown area of the city of Yangon (Rangoon).

Win Trade believes in providing our clients door-to-door service to and from any part of the world under the brand name of Maersk Line.

Kilde: Maerskline.com